tag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post6624303510688165332..comments2024-01-13T09:27:29.783+01:00Comments on kuchnia pełna smaków: Tarta żurawinowa na spodzie z orzechów włoskich z włoską bezą. Cranberry curd.ewelajna Korniowskahttp://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comBlogger63125tag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-54362734894514218002016-11-29T15:45:37.368+01:002016-11-29T15:45:37.368+01:00To blacha z wyjmowanym spodem.... :), więc było ła...To blacha z wyjmowanym spodem.... :), więc było łatwo :)ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-23075941561229214482016-11-17T20:09:18.147+01:002016-11-17T20:09:18.147+01:00jak wyjelas na koncu ciasto z blachy? (zdjecia)jak wyjelas na koncu ciasto z blachy? (zdjecia)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-65120057043207106232013-10-26T20:46:27.792+02:002013-10-26T20:46:27.792+02:00źle się wypowiedziałam, jajko i masło MUSIAŁAM dod...źle się wypowiedziałam, jajko i masło MUSIAŁAM dodać, żeby ciasto się zagniotło :) mąkę miałam samą pszenną i stwierdzam dzisiaj, że ciasto jest pyszne, jeśli chodzi o spód. Żurawinowy curd powinnam była zostawić bez dodawania mascarpone (sprawdza się przy bezie francuskiej) bo przy bezie włoskiej jakoś za mdło mi jest. Następną wersję zrobię: spód + curd żurawinowy + ? no właśnie, jeszcze nie wiem co, żeby nie było zbyt słodko :) <br />a przy okazji jesteś z Kołobrzegu! ja ze Słupska, to całkiem blisko :) <br />OlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-67789343949299766192013-10-24T14:26:56.889+02:002013-10-24T14:26:56.889+02:00Anonimowy - Olu - dodałaś jajko i więcej masła, pr...Anonimowy - Olu - dodałaś jajko i więcej masła, przez co masa była bardziej płynna, należało zwiększyć ilość mąki tak, aby składniki mogły się połączyć, poza tym u mnie jest mąką 2000, czyli trochę grubsza niż pszenna; nie wiem jakiej użyłaś...<br />Dziękuję, że mogę być inspiracją i cieszę się:)ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-56299963203713030572013-10-24T13:40:00.960+02:002013-10-24T13:40:00.960+02:00Twoje zdjęcia są przepiękne! Rzadko piekę coś, co ...Twoje zdjęcia są przepiękne! Rzadko piekę coś, co zachwyca mnie przez internet. Ale z tą tartą jest inaczej. Żurawinowy curd to niebo w buzi! na stałe wpisał się w mój zeszyt kuchenny i dzięki Ci za to! :* dodałam mascarpone i jest pyszny krem do bezy :) Powiedz mi tylko, proszę, co z tą tartą- nie chciały mi się połączyć składniki.. dodałam jajko i ciut więcej masła.. nie wiem czy to dobrze, zobaczymy jak się upiecze. Tobie bez problemu się wszystko połączyło? Pozdrawiam ciepło :) OlaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-21798650337229667252013-01-21T11:12:49.038+01:002013-01-21T11:12:49.038+01:00Kaja Lelonek-Laber - dziękuję:)Kaja Lelonek-Laber - dziękuję:)ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-7579506842185153522013-01-18T23:29:15.925+01:002013-01-18T23:29:15.925+01:00wygląda przecudnie !wygląda przecudnie !dlasmaqhttps://www.blogger.com/profile/03442969369922966965noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-40596263031293898492013-01-17T10:18:37.200+01:002013-01-17T10:18:37.200+01:00asiawhitekitchen- cieszę się - pewnie! Przynajmnie...asiawhitekitchen- cieszę się - pewnie! Przynajmniej połowa przyjemności po mojej stronie:)<br />p.s. a propos morza w ostatnim poście, to ja nad nim mieszkam...:)ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-22706857761935778292013-01-17T10:08:14.290+01:002013-01-17T10:08:14.290+01:00Ewelajnao jestem zachwycona ! A tą tartę muszę kon...Ewelajnao jestem zachwycona ! A tą tartę muszę koniecznie wypróbować :) Drukuję przepis-pozwolisz ?asia white kitchenhttps://www.blogger.com/profile/13804529430067634713noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-60670936581637267532013-01-06T20:39:21.543+01:002013-01-06T20:39:21.543+01:00moniko - tu nie trzeba nic umieć. Bierzesz przepis...moniko - tu nie trzeba nic umieć. Bierzesz przepis, kupujesz co trzeba, robisz i.... masz:). I wtedy już UMIESZ:). Pozdrawiam Cię gorąco!ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-74856050325554410002013-01-06T18:09:50.266+01:002013-01-06T18:09:50.266+01:00jeny jak ja bym chciałą tak umiec ... juz nie wspo...jeny jak ja bym chciałą tak umiec ... juz nie wspomnę ze oddałąbym wszystko zeby terz to zjesc <3 jak cudnie smakowitościowato to wyglada !!!!!monikahttps://www.blogger.com/profile/14103601033204568922noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-24630209919511861732012-12-18T21:31:45.169+01:002012-12-18T21:31:45.169+01:00Moniq- dziękuję, wzięłabyś tylko jeden widelczyk i...Moniq- dziękuję, wzięłabyś tylko jeden widelczyk i już;)<br /><br />Aniku – u nas też szare i grudniowe, jak był śnieg to było cudownie, bo i słońce zaglądało, ale teraz... słońce jest tylko pod tą warstwą grubych chmur – serio. Musisz zamknąć oczy aby je dojrzeć...! To co, zamykamy razem?<br /><br />Majeczko - :). Patrz tam sobie do woli – mi to sprawia tylko przyjemność:) - jeśli to wiem:)<br />A wiesz, że wieńce adwentowe przyszły do nas od północnych ewengelickich Niemców:). Do nas dopiero w latach dwudziestych, ale najpierw był tylko w kościołach, później wojna i tak dalej... zdaje się, że niezwykle wolno to się odradzało, ale jest i cieszy bardzo:). Przynajmniej mnie i Ciebie:), ale na pewno wiele duszków, które tu zaglądają:)<br /><br />Iwonko – żurawina rules!!!<br /><br />Zielaczku – już dobrze? ;)<br /><br />Olu_83 – jakie tam szkoda..., wbiłam nóż i poszło, ale co się działo potem... ! Olu... nie chciałabyś wiedzieć... Chociaż dowiesz się zaraz poniżej...<br /><br />piegusku1976- powyjadamy razem? ;)<br /><br />Aniu – a buntuj Ty się , moja Droga, buntuj, bo masz do tego prawo... Święte. A ja muszę się przyznać, że tarta zraz po zdjęciach wylądowała na podłodze... Bo tak się niefortunnie obróciłam, że zahaczyłam... i dlatego nie ma przekroju... Ale co miałam pisać i łzy ronić tak czarno na białym na blogu... Teraz mogę to powiedzieć, jak już tyle czasu upłynęło. Jakieś resztki były do uratowania, a reszta … żurawinowy bigosik... <br />Jak u Borejków z kręceniem maku przez maszynkę...<br /><br />Zuza – wzdychanie to małokaloryczna sprawa:) Ja też często wzdycham:) I dziękuję za Twoje wzdychanie, bo... cieszy:), ale to wiadomo:)<br /><br />siankoo- eee... tam..., mistrzostwo, wiesz ile Ty mistrzostw popełniasz?<br /><br />Agnieszko Trzaska – tarta, która się śni to tarta bez kalorii – dobra tarta;). Widzę, ze dołączasz do grona Bab, które mi „każą” coś o sobie pisać, a ja je wszystkie lekceważę i... źle się z tym czuję... muszę się zrehabilitować, bo przecież, ze to WYBRANIE sprawia mi radość:). A co..!<br /><br />Aga – oj, kapitalniuśki:)<br /><br />Usagi – Ty.., to tak, jak ja... !Siedzę tu, odpowiadam na komentarze, a z lodówki woła nie sernik cappucino, a z szafki piernik czekoladowy.... Daj spokój, trzeba skończyć z tym blogowaniem...;)<br /><br />Jo – kuli już nie ma..., muszę zapytać ciocię co się z nią stało... A ja czasem, jak zamknę oczy, przypominam sobie tamte chwile i czuję się tak samo..., jakbym dalej czekała na spełnienie... <br />Moje roraty ze świecą, jak kiedyś u Dominikanów w Poznaniu, choć teraz przez chorobę przerwane... Wpatrywanie się dziecka w śnieg jest czymś niesamowitym, dostępnym tylko dzieciom...<br />Ciasteczek Twoich, widzisz, nie znałam:) .Uściski, Jo, serdeczne!<br /><br />gin- bo to nie można inaczej jak tylko się zakochać:)<br /><br />Konwalie w kuchni – no, ale jeden widelczyk byś spróbowała, no..., dwa:). Grudzień, kurczątko, chorowity, choć , jak sama wiesz ma to swoje plusy:)<br /><br />jelko – a jak ja się cieszę:). Witaj, zostań, zapraszam:)<br /><br />Dziabko – zakochane w drobiazgach łączmy się! Nie ma lepszej i piękniejszej miłości niż ta do drobiazgów, z nich składa się każdy nasz dzień, a dni składają się na tygodnie miesiące, lata w końcu na życie:). <br /><br />katarzynko – a powiedziałaś Mikołajowi, nooo..., znaczy list napisałaś? Bo to mogłaby być naprawdę fajna spódnica, a sweter taaaki ciepły i miły:). Uściski to dobra rzecz – biorę... i odwzajemniam z całą mocą!<br /><br />Patrycjo – tak mi mów, tak mi mów...:)<br /><br />Dominiko – kolor zniewalający i mnie:). Twoje zaintrygowanie moją tartą jest dla mnie wielką przyjemnością:)ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-24493230176981380792012-12-18T20:31:54.439+01:002012-12-18T20:31:54.439+01:00Jola Szyndlarewicz – dzięksik, Energetyczna:), mi ...Jola Szyndlarewicz – dzięksik, Energetyczna:), mi ostatnio wciąż w głowie „kto wie...”. Mówisz,z e chcesz mieć Liliankę? Ja moja bratanica:) śpiewaj jej, śpiewaj, to wszystko wpływa na rozwój tego małego Człowieka:). O, jak się cieszę, Joluś!<br /><br />Maggie – e tam..., tak sobie tylko wspominam jak było... A zdjęcia jak pobudzają to chyba dobrze, prawda? Pozdrowienia, Maggie!<br /><br />Hibou - :)<br /><br />pieczarko mysiu – oj, tak kolor żurawinowy przepyszny:). Wiedziałam, że się spodoba:)<br /><br />kabamaigo – wszystkie curdy to pychota nad pychoty, ale żurawinowy ma w sobie coś więcej, prawda? Co to jest kilogram żurawin, no...., sama powiedz, skoro zniknęło w tak zawrotnym tempie...?<br /><br />anno – oczami to możesz;). Z tęsknoty...:):):):) Buziaki, buziaki największe i najserdeczniejsze z siłami na pakowanie przed świąteczne! :*:*:*<br /><br />Marto – cieszę się, że zdjęciami w marzenia wpędzam:)<br /><br />Ziemolinko – o bezie już zapomniałabym, gdyby nie komentarze... Świąt więcej w myślach niż w domu... Jedynie pasztet w zamrażalniku... Serdeczności moc dla Ciebie, Droga Agel!<br /><br />Justyno – na salony, to może nie... Tak, po prostu na zwykły wolny dzień, albo na niedzielę...:)<br /><br />igo – merci:)<br /><br />Paulino Romankiewicz – eee, nie..., absolutnie, znam wiele wyższych półek i uwierz, te z wyższych nie zawsze wychodzą:)<br /><br />atinko – dziękuję, Atinuś! Uwzięłyście się na mnie z Majaną i Kabą – niemożliwe dziewczyny...! ja muszę to wszystko sobie zanotować i popełnić jakiś post na ten temat, bo wyjdzie na to, żem nieuprzejma baba...<br /><br />Pralinko – gdybyś tylko mieszkała bliżej... już siedziałabyś na mojej kanapie:)<br /><br />ankawell – Ty tez masz takie emocyjne wspomnienia... Jak ja to lubię:) Lubię słuchać i czytać o tym i lubię te swoje maleńkie:)<br />dziękuję:)<br /><br />Jagodo – jest, zapewniam:)<br /><br />Wiewióro – takie zakochanie nie grozi odrzuceniem:)<br /><br />Majanko – dziękuję, Słońce, mocno:) A ja w Twoim:)<br /><br />katie - :) to zasługa żurawin:). Serdeczności!<br /><br />Meg – u nas jest jeszcze na rynku świeża, a w dziale z mrożonkami mrożona, spokojnie możesz ją wykorzystać w każdym czasie:)<br /><br />Evitaa – dziękuję:) Pomarańczowy przede mną, a marzy mi się mandarynkowy, tylko zastanawiam się czy nie będzie za mdły.<br /><br />Magdalena - ...:):):)<br /><br />Lu – dziękuję, staram się nawet nie myśląc o dawnych mistrzach. To zasługa światła zastanego w tym momencie. Przy czym zdjęcie z kremem i beza było robione dosłownie z różnica pięciominutową, a zobacz jak kolory ciasta zmieniają efekt. Ustawienie było dokładnie takie same... Och..., tak , gdyby nie ten ekran, byłabym szersza niż wyższa...ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-26784798565341364862012-12-12T09:16:46.164+01:002012-12-12T09:16:46.164+01:00Ten curd ma po prosty niewiarygodny kolor. Wiele c...Ten curd ma po prosty niewiarygodny kolor. Wiele cisat się przewija na wielu blogach, ale przyznajęjak najbardziej szczerze, że zaintrygowała mnie Twoja tarta absolutnie. Taka wariacja na temat lemon meringue pie, ale te smaki muszą być cudne. Warte wypróbowania!Dominikahttps://www.blogger.com/profile/13591995774887044743noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-34698523063818595952012-12-10T17:29:03.306+01:002012-12-10T17:29:03.306+01:00Cudna, cudna, cudna!Cudna, cudna, cudna!Patrycja Reszkohttps://www.blogger.com/profile/05679671748527666357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-61061385666368701182012-12-10T16:04:56.167+01:002012-12-10T16:04:56.167+01:00Jeśli tak będzie wyglądał grudzień to ja jestem za...Jeśli tak będzie wyglądał grudzień to ja jestem za! Ten żurawinowy róż... zamarzyła mi się długa spódnica w kolorze ewelinowej tarty i kosmaty sweter z bezy :) Ciekawe co na to mikołaj :)<br />Uściski na cały tydzień.katarzynkahttps://www.blogger.com/profile/09757653019040663728noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-74079699742167530452012-12-08T15:54:59.607+01:002012-12-08T15:54:59.607+01:00Witaj, zakochałam się w Twoim blogu, w Twoim spojr...Witaj, zakochałam się w Twoim blogu, w Twoim spojrzeniu na świat, w radości z drobiazgów... Przypominają mi moją własną radość ze wszystkiego i miłość do jedzenia. :)<br /><br />Pozdrawiam ciepło!Dziabkahttps://www.blogger.com/profile/05331119356917948746noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-45468445017198918792012-12-08T15:17:39.626+01:002012-12-08T15:17:39.626+01:00Jak ja się cieszę, że do Ciebie trafiłam :-)! Cudo...Jak ja się cieszę, że do Ciebie trafiłam :-)! Cudowna tarta!!!!!jelkahttps://www.blogger.com/profile/06737438802548727582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-72037190624707264732012-12-07T19:57:14.161+01:002012-12-07T19:57:14.161+01:00Jak dla mnie pewnie trochę za słodka,
ale wygląda ...Jak dla mnie pewnie trochę za słodka,<br />ale wygląda zachwycająco!:)<br />Niech grudzień będzie cudowny:)Konwalie w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/15049663316060604889noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-48029868921717677732012-12-06T18:40:15.605+01:002012-12-06T18:40:15.605+01:00Genialna ta tarta. Wygląda zachwycająco.
Cranberry...Genialna ta tarta. Wygląda zachwycająco.<br />Cranberry curd też sobie niedawno zrobiłam - i zakochałam się od razu, bez pamięci :)ginhttps://www.blogger.com/profile/06905248107139422233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-63851581698309876892012-12-05T14:47:09.795+01:002012-12-05T14:47:09.795+01:00Zaczęłaś jak dobrą powieść, która dla mnie za szyb...Zaczęłaś jak dobrą powieść, która dla mnie za szybko się skończyła ;), mam nadzieję, że marzenie Alicji, wypowiadane do szklanej kuli się spełniło, choć jedno z ...<br />u nas też magiczny czas, lampki na wystawie księgarni w rynku, a my z lampionami na roraty wpatrzone w wystawy wśród wirujących płatków śniegu :), wieczory pełne wymyślonych opowieści i trochę tych czytanych z kart...<br />częstuję się Twoim pachnącym kawałkiem i odwzajemnię niedługo przepisem na ciasteczka, które pewnie znasz ;)Johttps://www.blogger.com/profile/13069004850665465182noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-61475950112978802412012-12-05T14:24:59.347+01:002012-12-05T14:24:59.347+01:00Ja tu nie mogę zaglądać. Jak zaglądam to potem cho...Ja tu nie mogę zaglądać. Jak zaglądam to potem chodzę głodna. Okrucieństwo! <br /><br />:)Usagihttp://wkuchni.usagi.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-35957310728948402662012-12-05T12:45:35.547+01:002012-12-05T12:45:35.547+01:00KAPITALNY kolor nadzienia, przepiękny efekt końcow...KAPITALNY kolor nadzienia, przepiękny efekt końcowy. Cudo!Agahttp://prettybaked.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-65153670633621121662012-12-05T00:15:43.432+01:002012-12-05T00:15:43.432+01:00Nie powinnam wchodzić tu o tej godzinie. Na bak bę...Nie powinnam wchodzić tu o tej godzinie. Na bak będzie mi się śniła ta tarta!!! Ale musiałam wejść bo nominowałam Cię do nagrody http://trzaskiwkuchni.blogspot.com/2012/12/liebster-blog-award-2012.html Zapraszam do zabawy :)Agnieszka Trzaskahttps://www.blogger.com/profile/01071663351396147258noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-1250462231177473662012-12-04T13:09:56.480+01:002012-12-04T13:09:56.480+01:00Ewelajno, po prostu mistrzostwo świata, jestem zau...Ewelajno, po prostu mistrzostwo świata, jestem zauroczona Twoją Tartą:)))ANIAhttps://www.blogger.com/profile/18329976166162769075noreply@blogger.com