tag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post8310747795496757862..comments2024-01-13T09:27:29.783+01:00Comments on kuchnia pełna smaków: Chrupiący chleb ziemniaczany – Pagnotta di patateewelajna Korniowskahttp://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comBlogger34125tag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-67152447051028913672018-06-23T17:57:21.402+02:002018-06-23T17:57:21.402+02:00Dziś będę go robić, zobaczymy jak wyjdzie 😊Dziś będę go robić, zobaczymy jak wyjdzie 😊Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/01153795426460516009noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-70358706451509866772011-12-02T18:17:43.208+01:002011-12-02T18:17:43.208+01:00Myslalam, ze ktos to napisze, ale nie wiec mnie si...Myslalam, ze ktos to napisze, ale nie wiec mnie sie Ewelina kojarzy tylko jedeno zdanie "Do kraju tego, gdzie kruszyne chleba, podnosza z ziemi przez uszanowanie..." tak jakbym teraz widziala postac z wiersza ;-)Tak rzadko jesz chleb, mmm...buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-26914639280381903682011-10-31T22:47:44.332+01:002011-10-31T22:47:44.332+01:00Włoskie drożdże są malutkie, miałam je nawet ostat...Włoskie drożdże są malutkie, miałam je nawet ostatnio, tylko oczywiście nie pamiętam ile miały, ale google podpowiada, że 25 g. Gdy powiedziałam moim Włoszkom, że polskie drożdże mają 100g bardzo się zdziwiły i zaczęły zastanawiać ile my drożdży zużywamy. Ichnie są po prostu jednorazowe :)<br />A chleb z ziemniakami jest pyszny, chociaż u mnie wciąż króluje chleb bez zagniataniaMagda https://www.blogger.com/profile/11965953387814128587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-16819134854183053152011-10-25T09:30:37.241+02:002011-10-25T09:30:37.241+02:00Russkaya - dziękuję:), gdyby była taka możliwość t...Russkaya - dziękuję:), gdyby była taka możliwość to i ja z chęcią bym Cię poczęstowała. Pięknie, że macie ten zwyczaj w domu, bo to prostota, piękno i miłość w jednym. Niezmiennie zachwycam się tym, że ten zwyczaj wciąż trwa i jest przekazywany.ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-54169618745417164532011-10-25T08:56:09.243+02:002011-10-25T08:56:09.243+02:00Piękny chlebek! Chętnie poczęstowałabym się kromec...Piękny chlebek! Chętnie poczęstowałabym się kromeczką, gdyby była taka możliwość :)<br />U nas w domu także szanuje się chleb. Pamiętam, jak babcia przed rozkrojeniem chleba kreśliła na nim krzyż... Tak, chleb ma w sobie coś magicznego... :)Russkayahttp://www.dzismamochotena.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-36658521966773555922011-10-23T23:47:44.470+02:002011-10-23T23:47:44.470+02:00Monisiu - tak, ja teraz też mogę powiedzieć na szc...Monisiu - tak, ja teraz też mogę powiedzieć na szczęście...:). Dziękuję i ciepło Cię pozdrawiam!<br /><br />basiuP - dziękuję i cieszę się, bo Twoja Babcia to Skarb:). To zawstydzenie to była dla nas szkoła, prawda? <br /><br />Sistes4cooking - Moje Drogie, Wy u mnie chyba pierwszy raz...? Witam serdecznie i dziękuję:):):)Pozdrowienia gorące dla Was!<br /><br />Aneto - piękny to on nie jest, ale smaczny bardzo:) Dziękuję:)<br /><br />darianno - witaj u mnie, bo Ty też chyba po raz pierwszy:).Bardzo proszę, przepisuj, drukuj, co tm chcesz... i piecz:)<br /><br />Ballis - bolało..., ale zostało do końca życia... Dziękuję Ci, za to świadectwo, moja Droga! Dopiero teraz potrafimy to docenić, prawda? <br />Uściski gorące dla Ciebie!<br /><br />Beato - bardzo dziękuje i pozdrawiam Twego miłego buziaka:)<br /><br />monique - takie wspomnienia związane z Dziadkiem, którego Ci brakuje są czymś wyjątkowym. Jak dobrze je mieć... Upiecz monique, upiecz, bo pyszny:)<br /><br />lo - tak, i nie potrafię zrozumieć dlaczego tak niewielu, a właściwie jakaś garstka tylko chce piec i sprzedawać coś lepszego. Na szczęście ożywają domowe boulangerie, choć to kropla w morzu... Lo, nawet nie wiesz jaki miły był ten weekend...:). Dziękuję:)<br /><br />Magdo - jak mi miło:) Witam Cię gorąco i zapraszam:)<br /><br />piegusek1976 - i to jest piękne:). Pozdrawiam Cię Piegusku!<br /><br />Majanko - dziękuję Ci moja Majanko Jedyna:)<br /><br />Izo - dziękuje Ci mocno, ale ja tu mam tylko dwa przepisy... Oba smaczne:)<br /><br />kabamaigo - bo Ty masz Rodzinkę i Dzieciaki, więc to jest zupełnie inna sprawa. Oni na pewno Cię za to kochają ogromnie( no..., nie tylko za to:))<br /><br />Pralinko - wiesz, że to tak samo mogło być u mnie... Wszystko przez ten krojony - wygodny. <br />I ja Cię gorąco pozdrawiam!<br /><br />tu-tusiu - o tak, ten Twój chlebek to rzeczywiście błyskawiczny:). Dziękuję za propozycję:) <br /><br />Jolu Szyndlarewicz - cieszę się Twoim zachwytem:)Co ja bym bez tych zachwytów zrobiła... Piękne to, że tak robisz, ja właśnie wracam...:)<br /><br />Kamilko - witaj moja Droga, cieszę się tym, co piszesz:)<br /><br />maniu179 - dziękuję:). Uwielbienie domowego pieczywa to częsta sprawa, ale tylko u tych, którzy jedli smaczne pieczywo. Pozdrowienia serdeczne, Maniu!<br /><br />Schokolade - i pięknie robisz:)U mnie rzadko przetrwa coś, co jeszcze można przetworzyć...:)<br /><br />Bareya - o...jak mi miło widzieć Cię u mnie:) Powiem nawet więcej: jestem zaszczycona:) Serio:).<br />JA używam ziemniaków moje mamy, ona mówi, że to bryza i... pozostaje jej wierzyć:). <br />I ja pozdrawiam serdecznie!<br /><br />Daria & Jarek -dziękuję Wam bardzo:). Mogę nawet tych moich:<br />http://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2011/09/zegnaj-lato-na-rok-i-kolorowe-pieczone.html<br /> użyć kiedy mi zostaną:) Świetna propozycja!<br /><br />Miko - dziękuję, po prosu:) Bardzo:)<br /><br />addiopomidory - a ja się uśmiecham jak to czytam:). Ciekawe te bułki z puree, pewnie Przemiłe Towarzystwo pałaszowało ze smakiem:). Tutaj też by pasowało pewnie to puree:). <br />Wiesz, że podzielenie się daje dwa razy tyle radości:).<br /> Dużo ciepłych uścisków, dla Ciebie, Anno:)<br /><br />moniko - dziękuję Ci za.. Prababcię:). A ja widzisz bardzo lubię, ale tak żyję i pracuję, że jakoś potrzebuje tylko od czasu do czasu:)<br />Upiekłam bagietki, wpadniesz?<br /><br />Patrycjo - spróbuj, ale nie gwarantuję, bo każdy musi znaleźć tan SWÓJ SMAK:). Serdeczności moc dla Ciebie!<br /><br />Usagi - moja Droga, ja się cieszę, ze zaglądasz, a jak mi to piszesz to dostaję skrzydeł:). To Ty masz domowy smalec... To może ja z tym chlebkiem... tak do Ciebie myku- myku... Na pewno się polubią:) <br />Październik już się kończy, ale po nim listopad... - nie daj się, trzymaj się ciepło - dobre myśli posyłam!<br /><br />KucharzyTrzech - dziękuję i mocno pozdrawiam Twoją Mamę). I w ogóle bardzo się cieszę, że Cię widzę:)ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-14189704846198442252011-10-23T22:55:19.154+02:002011-10-23T22:55:19.154+02:00O tak. Koniecznie znak krzyża na rozpoczęcie noweg...O tak. Koniecznie znak krzyża na rozpoczęcie nowego bochenka!! Mama mnie tego nauczyła i tak mi już zostało. <br />Chlebuś pysznie wygląda!KucharzyTrzechhttps://www.blogger.com/profile/07341963505304351944noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-72290488643468661332011-10-21T14:50:17.539+02:002011-10-21T14:50:17.539+02:00Wiem, wiem, obijam się ostatnio w kuchni i z komen...Wiem, wiem, obijam się ostatnio w kuchni i z komentarzami, ale zaglądam tu niekiedy i nie mogę oczu oderwać. <br />Zdjęcia jesieni robiłaś przepiękne, paprykami zajadałabym się z przyjemnością, a domowy smalec w lodówce byłby zaszczycony, gdybym mogła od Ciebie poderwać choć kawałek takiego chlebka. <br /><br />U mnie ostatnio posucha - zapadam się w świat znanych smaków, nie eksperymentuję, nie robię nic skomplikowanego - trwam w zawieszeniu, jak ten cały październik...<br /><br />Pozdrawiam ciepoUsagihttp://wkuchni.usagi.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-84113216623287956332011-10-20T10:25:59.924+02:002011-10-20T10:25:59.924+02:00Już wiele przepisów wypróbowałam, ale żaden mi do ...Już wiele przepisów wypróbowałam, ale żaden mi do końca nie leżałał. Za to chleb zawsze był pyszny. To magia ziemniaków.Spróbuję i Twój!Patrycja Reszkohttps://www.blogger.com/profile/05679671748527666357noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-16865153798141301012011-10-17T23:39:03.084+02:002011-10-17T23:39:03.084+02:00Ewelinka, piękny ten chleb, z ziemniakami są dosko...Ewelinka, piękny ten chleb, z ziemniakami są doskonałe! Masz rację że chleb traktuje się wyjątkowo, u nas też nie wyrzucało się chleba, jak spadł to się podnosiło, tyle chyba, prababcia podobno robiła krzyżyk na chlebie przy pieczeniu, potem smarowała bochenki olejem i wkładała do pieca na "zdrowaśkę" żeby się dopiekł. Z domu wyniosłam że chleb to podstawowe pożywienie i jakoś bez chleba nie umiem. No coś w tym jest.<br /><br />Ściskam E. i życzę Ci dużo czasu wolnego na pieczenie chleba :)))Monikahttps://www.blogger.com/profile/09156411852105702494noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-48345295924478920222011-10-17T08:10:36.496+02:002011-10-17T08:10:36.496+02:00Ewelino Droga,
piekny jest! A to pierwsze zdjecie....Ewelino Droga,<br />piekny jest! A to pierwsze zdjecie... usmiechnelam sie od razu na jego widok. Ja tez wczoraj pieklam tyle, ze bulki z puree ziemniaczanym. Tego typu wypieki maja cos w sobie. Ale najbardziej cieszy jesli masz sie z kim tym chlebem podzielic. I wlasnie tego Ci zycze, Serdecznosci<br />Annaaddiopomidoryhttps://www.blogger.com/profile/13318992282878462430noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-80022148151137057082011-10-15T22:57:11.048+02:002011-10-15T22:57:11.048+02:00Pięknie po prostu..Pięknie po prostu..Mikahttps://www.blogger.com/profile/04945768809020902535noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-8749808851930071212011-10-15T22:00:06.027+02:002011-10-15T22:00:06.027+02:00Swietne sa te chleby ziemniaczane! Jednak zdecydow...Swietne sa te chleby ziemniaczane! Jednak zdecydowanie polecam upieczone ziemniaki do tej receptury niz gotowane - obtaczam ziemniaczki w oliwie i czosnku... zrumieniona skorka ziemniaczkow nadaje bochenkowi fajny zlocisty kolor a zapach czosnku... achhh.. polecam ci nasz przepis :) http://kulinarneimpresje.blogspot.com/2011/09/chleb-z-pieczonymi-ziemniakami.htmlDaria i Jarekhttps://www.blogger.com/profile/15590876537529579092noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-77711819398149187552011-10-15T20:16:01.582+02:002011-10-15T20:16:01.582+02:00Bardzo fajna propozycja na chleb. Jestem ciekaw cz...Bardzo fajna propozycja na chleb. Jestem ciekaw czy jakaś specjalna odmiana ziemniaków do niego pasuje...<br />pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/14524593172363062341noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-24590228814492904822011-10-15T18:01:00.922+02:002011-10-15T18:01:00.922+02:00u mnie przetrwal ten krzyzyk do dzis...i Nigdy nie...u mnie przetrwal ten krzyzyk do dzis...i Nigdy nie wyrzucam chleba,susze i robie z niego domowa panierke:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-306425213073486192011-10-15T16:49:52.561+02:002011-10-15T16:49:52.561+02:00Znowu piękne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć. Też ...Znowu piękne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć. Też właśnie piekę chleb <3 Uwielbiam domowe pieczywo! Pozdrowienia!mania179https://www.blogger.com/profile/15751480875903203909noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-21258798903462493362011-10-15T16:04:04.827+02:002011-10-15T16:04:04.827+02:00Ten piękny i wyrośnięty chlebek na pewno przed pok...Ten piękny i wyrośnięty chlebek na pewno przed pokrojeniem zostałby potraktowany znakiem krzyża, tak jest i tak zawsze już u mnie zostanie. Pozdrawiam!Kamilahttps://www.blogger.com/profile/06748703342069541282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-31198978486349489342011-10-15T14:04:23.690+02:002011-10-15T14:04:23.690+02:00U nas też kreślono znak krzyża na chlebie, co i ja...U nas też kreślono znak krzyża na chlebie, co i ja dziś czynie na każdym bochenku ....zachwyciło mnie to pierwsze zdjecie ...cudowne po prostu ... pozdrawiamJolanta szyndlarewiczhttp://www.smakmojegodomu.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-76002593079719000802011-10-15T12:01:06.970+02:002011-10-15T12:01:06.970+02:00Na brak czasu polecam chlebek "sam się robiąc...Na brak czasu polecam chlebek "sam się robiący" z mojego bloga <a href="http://polkazprzyprawami.blox.pl/2010/10/Sam-sie-robiacy-chleb-wieloziarnisty.html" rel="nofollow">klik klik</a>.<br />Jest pyszny, wieloziarnisty, mimo że drożdzowy, to trzyma pełną świeżość 3 dni i od początku do wyjęcia z piekarnika zajmuje mniej niż 2 godziny, z czego Twojej pracy jest ok. 10 minut. Ale ten Twój ziemniaczany też jest świetny :) będę musiała wypróbować.tu-tusiahttp://polkazprzyprawami.blox.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-85199994581506135412011-10-15T08:09:30.689+02:002011-10-15T08:09:30.689+02:00U nas też się znaczyło nożem. Dopóki nie wymyślili...U nas też się znaczyło nożem. Dopóki nie wymyślili krojonego. Piękny ten Twój chleb! Aż się zastanawiam, czy go dziś nie zrobić..<br /><br />Pozdrawiam! :)Pralinehttps://www.blogger.com/profile/10624461335875662905noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-50078818163925145602011-10-14T23:32:17.466+02:002011-10-14T23:32:17.466+02:00Ewelajno, ja też piekarnik włączam zazwyczaj dla d...Ewelajno, ja też piekarnik włączam zazwyczaj dla dwóch bochenków. Jeden zawsze ląduje w zamrażalniku. A piekę 2 razy w tygodniu. W przeciwieństwie do Ciebie, nie możemy się bez chleba obyć, ale bez tego domowego. Bo do piekarni chodzimy bardzo, bardzo rzadko. Przez ostatnie 2 lata, chyba z 10 razy (z czego większość przypadła na przeprowadzkę).kabamaigahttps://www.blogger.com/profile/12182870525856393332noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-82397759846437486322011-10-14T22:46:59.603+02:002011-10-14T22:46:59.603+02:00piękny ten chleb!muszę w końcu wykorzystać któryś ...piękny ten chleb!muszę w końcu wykorzystać któryś z twoich wspaniałych chlebowych przepisów:)Izahttps://www.blogger.com/profile/12807737136142855441noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-43858197937888544652011-10-14T21:35:16.778+02:002011-10-14T21:35:16.778+02:00Wpaniały chleb Ewelinko! Wygląda pięknie, tak domo...Wpaniały chleb Ewelinko! Wygląda pięknie, tak domowo,ciepło.<br />Pięknie piszesz i ten zwyczaj z krzyżem bardzo piękny.<br /><br />Ciepło pozdrawiam Kochana :*Majanahttps://www.blogger.com/profile/12478605645881880880noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-43677441123518386572011-10-14T20:58:56.340+02:002011-10-14T20:58:56.340+02:00a wiesz, że i u mnie w domu był zwyczaj robienia k...a wiesz, że i u mnie w domu był zwyczaj robienia krzyża na chlebie przed pokrojeniem, nawet mi to zostało do tej pory, robię to zupełnie bezwiednie :) pozdrawiampiegusek1976https://www.blogger.com/profile/06364950255820759670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-6486803381011483742011-10-14T20:45:52.528+02:002011-10-14T20:45:52.528+02:00Jak tu fajnie u Ciebie! Bede odwiedzac.Jak tu fajnie u Ciebie! Bede odwiedzac.Magda https://www.blogger.com/profile/15261001215663477739noreply@blogger.com