tag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post5016422994749966360..comments2024-01-13T09:27:29.783+01:00Comments on kuchnia pełna smaków: Galaretka z białej, czerwonej i czarnej porzeczkiewelajna Korniowskahttp://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comBlogger50125tag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-25060910190093021662015-07-27T14:54:23.728+02:002015-07-27T14:54:23.728+02:00Adam, u nas w domu tę galaretkę pasteryzowało się ...Adam, u nas w domu tę galaretkę pasteryzowało się w garnku (gazety, albo materiał, gorąca woda i gotowanie - wiadomo), ale ja pasteryzuje w piekarniku. Podczas żadnej z tych metod galaretka nie zmieniała koloru. Nie wiem jak to się stało... Mam jeszcze jeden zeszłoroczny słoiczek, gdzie do środka białej dolałam czerwonej, bo białej było za mało i OBIE ZACHOWAŁY SWÓJ KOLOR.<br /> Na pocieszenie dodam, że na pewno nie zmieni smaku :)ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-18113638730911008012015-07-27T13:59:53.946+02:002015-07-27T13:59:53.946+02:00Cześć,
co ty na to jeśli galaretka biała po paster...Cześć,<br />co ty na to jeśli galaretka biała po pasteryzacji zmienia kolor na czerwonawy natomiast niepasteryzowana zachowuje swoją barwę? Zrobiłem wczoraj i gdy wyjmowałem z piekarnika to się troszkę zdziwiłem.<br />AdamEndeavourhttps://www.blogger.com/profile/05714639719618934799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-59260917816058865252014-07-17T16:41:32.708+02:002014-07-17T16:41:32.708+02:00Avrea, w tym poście pod koniec podałam kierunek, n...Avrea, w tym poście pod koniec podałam kierunek, napisałam : Przepis na wszystkie TUTAJ, pod koniec posta, ale wklejam Ci jeszcze raz: http://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2012/07/galaretka-z-czerwonej-porzeczki-i.htmlewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-87785260278155194292014-07-09T10:22:30.322+02:002014-07-09T10:22:30.322+02:00ale naroniłaś mi smaka :) uwielbiam porzeczki zwął...ale naroniłaś mi smaka :) uwielbiam porzeczki zwąłszcza czarne a jak robisz galaretke ?Avreahttps://www.blogger.com/profile/05540233753257261259noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-23482509918566817652012-09-21T22:16:40.473+02:002012-09-21T22:16:40.473+02:00buruuberii - no, co ja zrobię... Kiedyś, raz jeden...buruuberii - no, co ja zrobię... Kiedyś, raz jeden udało się zachować kolor nie wiedzieć czemu, a teraz sama widzisz... Buraczek i fiolet był jak wyciskałam - co ja się nazachwycałam... A później wyblakło...:(<br />Uściski, Buruś!ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-40800276473741512982012-09-17T23:45:00.504+02:002012-09-17T23:45:00.504+02:00Ewelajna, a coz to wyczyniaja te Twoje czarne porz...Ewelajna, a coz to wyczyniaja te Twoje czarne porzeczki? Ze im sie czerwieneic zachcialo? :) Zastanawiajace to... jak te derenie. Moje czarne galaretki trzymaj koror, jakby go opisac - cos miedzy buraczkiem a fioletem, moze delikatnie ciemnieja (jakby dodac don lyzke karmelu) ale twoje to kaprysne... No buziaki!buruuberiihttps://www.blogger.com/profile/12870061260723803458noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-82484120372011935552012-08-19T12:00:44.462+02:002012-08-19T12:00:44.462+02:00chantel - dziękuję:) Kolory, zapachy, smaki... har...chantel - dziękuję:) Kolory, zapachy, smaki... harmonia w każdym calu - przynajmniej dla mnie:)<br /><br />Anonimowy - cieszę się Twoją radością z wypadu do lasu, ja też uwielbiam chodzić na jagody. Wczoraj przypadkiem znalazłam borówki, ale udało mi się uzbierać tylko kubeczek - pomyślę co z nimi zrobić - czasem kupuje więcej na rynku i tez robię z gruszką - to najlepsze połączenie:). Udanych pierogów i wypieków i przyjemnej następnej wycieczki do lasu! Pozdrawiam serdecznie!ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-30500958307431377162012-08-10T09:29:24.814+02:002012-08-10T09:29:24.814+02:00Tak jak mówiłam, byłam na jagodach, ale trochę za ...Tak jak mówiłam, byłam na jagodach, ale trochę za późno się wybrałam. Uzbierałam ledwo na pierogi, no może jeszcze uda mi się z tego jagodzianki wykombinować, oczywiście wg Twojego przepisu. Przy okazji nazbierałam niemal litr borówek i powstał pyszniuteńki dżemik z gruszką do mięs(ale tylko trzy słoiczki). W poniedziałek znowu się wypuszczę do lasu. Miłego dnia wszystkim życzę.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-16810490363918683472012-08-04T17:47:44.948+02:002012-08-04T17:47:44.948+02:00cudowne te galaretki :) kolory takie intensywne, p...cudowne te galaretki :) kolory takie intensywne, pewnie równie bardzo jak smaki i zapachy :)chantelhttp://przykubkukawy.blox.pl/htmlnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-75184027570814333472012-08-03T11:56:31.364+02:002012-08-03T11:56:31.364+02:00Ziemolino - :):):) Jak miło, że chciałaś zostawić ...Ziemolino - :):):) Jak miło, że chciałaś zostawić komentarz, a biała… rzeczywiście tak jest – dla mnie:)<br /><br />Karmel-itko – to już pora:), a właściwie ostatnia chwila w tym roku. Skusiłaś się?<br /><br />crummblle – uśmiecham się, bo genialne to u Ciebie, u mnie takie namiastki… Odpoczywaj dobrze wśród Bliskich! I do zobaczenia!<br /><br />renatko_targosz – z Twoich ust, a właściwie palców… ale miłe – dziękuję!<br /><br />barbaratojo – pisze jak jest, jak postrzegam, ale wole fotografować, bo wydaje mi się, że kaleczę to opisywanie jedzenia. Pozdrawiam Cię serdecznie!<br /><br />Majanko – dziękuję! Ja Ci dam przecieranie… Wyciskanie przecież. Teraz przetarłam czarną, ale zawsze wyciskam. Poza tym ręce pięknie czyste i czysta kuchnia – pyszne galaretki i żadnego bałaganu w kuchni… Polecam Ci na przyszły rok:)<br /><br />pracownia garderoba - dziękuję Ci, Dominiko, za taki miły odbiór. To powoduje, że chce się dalej i lepiej. Dodajesz sił takim komentarzem:)<br />Serdecznie Cię pozdrawiam i powiem Ci, że pięknie u siebie masz:)<br /><br />Kamilko – taka praca, to sama przyjemność:). A ten film ma drugą część??? Ja chcę drugą…! Poproszę tytuł…<br /><br /><br />Meis Ideis – Marto, jestem pewna, ze i biała przypadnie Ci do gustu:). Jak nie w tym, to w przyszłym roku. Teraz wypoczywaj całą sobą…!<br /><br />milko – pewnie ”Miłość z przedszkola” – niem. Tytuł: „Keinohrhasen". Ten kto Ci wyciął to bestia…! Jak można...??? Wpadnę, wpadnę!!! Ich versuche, aber ich habe zu wenig Zeit… I w ogóle praca mi przeszkadza w spełnianiu takich zachcianek jak pieczenie, gotowanie i fotografowanie… Buziaki, uściski i życzenia zdrowia, moja Kochana! I dziękuję za spotkanie!<br /><br />scraperka - dziękuję! Czarna jest wyjątkowa, polecam ja w pierwszym rzędzie!<br /><br />Konwalie w kuchni – słońce od dwóch tygodni – wreszcie! Choć wczoraj od stóp do głów zlał mnie ciepły deszcz to dobrze jest:). Niech Twój urlop będzie również bardzo przyjemny!<br /><br />Asiu – dziękuję, zapraszam i polecam Ci te galaretki.<br /> Oj, na śliwki to i ja czekam. W zasadzie niektóre odmiany już dawno są, ale czekam na węgierki:). I ja pozdrawiam, Asiu!<br /><br />Elexis – ślicznie dziękuję!<br /><br />Evitaa – oj, to tez miałaś porzeczkowanie:). Wyobraź sobie te smaki zimą… Ach…:). Białe zostaną delikatne i mało fotogeniczne , ale i tak zachowują smak:)<br /><br />alucho – ślicznie dziękuję! Zapraszam Cię na dłużej:)<br /><br />Marto @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie – to zasługa genialnej galaretki:) – pięknie dziękuję!<br /><br />Petit Pastel – ta jej kwaskowość bardzo podobna do czerwonej, ale delikatniejsza, najsłodsza jest czarna. Pozdrowienia dl Ciebie ślę!<br /><br />Dagi Mara – komplement od Ciebie sprawia mi dużo radości:) Serdeczności, Dagi!<br /><br />Anonimowy – nawet nie wiesz, jaka to radość wywołać w Kimś takie uczucia jak Twoje. To, co robisz, to czym żyjesz i Twoje pasje tworzą Ciebie. Dają Ci siłę i moc na następne…! Ach te Mazury… Książki Katarzyny Enerlich spowodowały, że chciałabym je odwiedzić z większego bliska:). Pozdrawiam Cię serdecznie, zawsze zapraszam i życzę Ci takiego zapału i mocy jaką wyczytałam z twoich literek:)ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-82129828458463237692012-08-03T11:55:37.501+02:002012-08-03T11:55:37.501+02:00eMajdak - :*:*:* dziękuję:)
Amber – dziękuję:), a...eMajdak - :*:*:* dziękuję:)<br /><br />Amber – dziękuję:), ale co to znaczy bez zadęcia?, może z zadęciem byłoby lepiej. Ty mi to wytłumacz, moja Droga… Produkcja galaretek- to lubię! Ostatnio miałam kolejną tęczę…:)<br /><br />haniu-kasiu - piękne i pyszne:)<br /><br />Anonimowy – dziękuję:)<br /><br />HandPickedForYou – bez-wstd-nie…? Dziękuję, wiesz ile to radości z takiego komentarza…? Całe pokłady! Widzisz, podróże po blogach kształcą:)<br />Pozdrawiam, Agnieszko!<br /><br />Jolu Szyndlarewicz – to tylko kilka naczyń, najmniejszy bałagan jaki można zrobić w kuchni:).<br /> Jak dobrze, że Ci najpiękniejsi, chociaż nie są idealni, są…:)<br /><br />Piegowata – w tym przypadku akurat chodzi o to, ze tylko wyciskasz, mieszasz i pasteryzujesz w piekarniku. Nie trzeba żadnej cierpliwości – galaretki robią się same z Twoją maleńką pomocą:)<br /><br />kibkik – kulinarny, kulinarny, ale zdjęcia musza zachęcać, prawda? Sam przepis to NIC, jak dla mnie, chociaż czasem… też korzystam z tych nieofotografowanych:)<br /><br />hibou – dziękuję:)<br /><br />Joasiu – ja też tak mam:). Ostatnio nawet zabroniłam sobie wieczorami „buszować” po blogach, bo apetyt wzrasta, a wieczorami to największe zabójstwo…<br /><br />Kaś - :):):) oj, skarby, skarby:)<br /><br />ika – o, to siedziałyśmy razem przed szkiełkiem:) - niemiecki, a taki ładny, prawda?<br /><br />Olciaky vel Olik – dziękuję:) i Ty byłaś z nami:)<br /><br />Beato - :) Dziękuję! Jak mogłaś polec? Przecież proces „produkcji” jest taki sam… <br /><br />Missy – A masz Królestwo? Jak masz to daj, a ja Ci przyślę galaretkę:)<br /><br />Patrycjo – dziękuję:), taka, widzisz, niby niepozorna ta biała, a tak ładna, prawda? Ciekawe w czym tak nurkujesz?<br /><br />zakręcona kurko – witaj u mnie:), ale tu bać się nie ma czego, bo przede wszystkim jest wyciskanie przez ściereczkę, albo gazę, a przetarłam pierwszy raz, bo czarną trochę trudniej wyciskać, więc lepsze dla niej przecieranie. Nie ma się czego bać – po wszystkim możesz mieć najczystszą kuchnie pod słońcem! A i ręce bialutkie:). Wszystkie przebarwienia schodzą:)<br /><br />Olu_83 – dziękuję, każdego roku smakują nieziemsko!ewelajna Korniowskahttps://www.blogger.com/profile/04442256463279302549noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-77718668463060141152012-07-30T21:19:59.891+02:002012-07-30T21:19:59.891+02:00Witam Cię serdecznie.
Przyznam, że dostałam natchn...Witam Cię serdecznie.<br />Przyznam, że dostałam natchnienia czytając Twoje opisy, oglądając zdjęcia. Galaretki nigdy nie robiłam, ba- nawet nie miałam tego szczęścia, by takowej popróbować. A w tym roku zrobiłam z białej porzeczki, gdyż tylko ona obrodziła w ogrodzie rodziców. Dostałam wiatr w skrzydła i postanowiłam własnymi "wytworami" obdarować na święta rodzinę i znajomych. Galaretka jest gotowa i czeka. Wiśnie nastawione na nalewkę. Jesienią ozdobię butelki techniką decoupage(dopiero zaczęłam je gromadzić, uruchomiłam też znajomych, bo jak mówiłam, to świeży pomysł i nie przygotowałam się wcześniej). W tym tygodniu wypad do lasu na jagody, a jesienią na żurawiny(przynajmniej taki mam zamiar). Mam to szczęście, że w wakacje nie pracuję i mieszkam na Mazurach. :) Mąż nie dostał urlopu w wakacje, więc z corocznego wypadu nici, zatem znalazłam sobie cel. Bardzo dziękuję. Będę częstym gościem. Pozdrawiam :)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-36681500662459018102012-07-24T18:46:48.047+02:002012-07-24T18:46:48.047+02:00Twoje zdjecia sa niesamowite! Takie originalnie in...Twoje zdjecia sa niesamowite! Takie originalnie inne! Cudne!<br />Smokolyki oczywiscie tez genialne!<br /><br />Pozdrawiam!<br /><br />DagiDagi Mara https://www.blogger.com/profile/03178663779788927005noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-47808317945438788022012-07-24T14:08:36.160+02:002012-07-24T14:08:36.160+02:00Ja mam ochotę na galaretkę z białej porzeczki... N...Ja mam ochotę na galaretkę z białej porzeczki... Nigdy nie jadłam, chyba jest najdelikatniejsza, najmniej kwaskowa, prawda?Petit Pastelhttps://www.blogger.com/profile/02327214680618017618noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-34792442962809005492012-07-24T12:32:26.583+02:002012-07-24T12:32:26.583+02:00Genialne zdjęcia. Twoja galaretka wygląda pięknie ...Genialne zdjęcia. Twoja galaretka wygląda pięknie na każdym zdjęciu.Marta @ Co Dziś Zjem Na Śniadanie?http://codziszjemnasniadanie.tumblr.com/noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-87841885105592820302012-07-24T10:37:15.368+02:002012-07-24T10:37:15.368+02:00Zdjęcia przepiękne! Jak cały blog. Zauroczyłam się...Zdjęcia przepiękne! Jak cały blog. Zauroczyłam się ;)<br />Biała galaretka intrygująca i urocza :)<br /><br />Pozdrawiam ciepło!aluchahttps://www.blogger.com/profile/15697311080887364450noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-139737561508412012-07-24T08:28:30.402+02:002012-07-24T08:28:30.402+02:00Mmm cudnie. Nadszedł czas królowania porzeczek, wc...Mmm cudnie. Nadszedł czas królowania porzeczek, wczoraj robiłam pierwsze dżemy, pięknie pachniało w kuchni :). Użyłam czarnych i czerwonych porzeczek, z białymi jeszcze nie próbowałam - to niesamowite, że tak pięknie zachowują kolor!<br />Pozdrawiam :).Effhttps://www.blogger.com/profile/02537451092924692881noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-16414056836911793152012-07-24T07:56:46.689+02:002012-07-24T07:56:46.689+02:00Pięknie wyglądają te galaretki:) Aż ślinka cieknie...Pięknie wyglądają te galaretki:) Aż ślinka cieknie:)Elexishttps://www.blogger.com/profile/05275567168583635160noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-70552969073142773352012-07-23T19:51:49.196+02:002012-07-23T19:51:49.196+02:00Ewelino, Twój blog jest przecudowny! Trafiłam tu p...Ewelino, Twój blog jest przecudowny! Trafiłam tu przypadkiem i natychmiast zamarzyłam o takich słoiczkach z porzeczkową galaretką! Może pojawią się też kiedyś na moim blogu :) Choć póki co czekam niecierpliwie na śliwki i związane z tym kuchenne czary :)<br /><br />Pozdrawiam,<br /><br />AsiaAsiahttps://www.blogger.com/profile/02561902508356524799noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-88869023773749755472012-07-23T13:40:18.329+02:002012-07-23T13:40:18.329+02:00Piękne zdjęcia i cudne słoiki pełne porzeczkowego ...Piękne zdjęcia i cudne słoiki pełne porzeczkowego smaku:)<br />Mniam!<br />Mam nadzieję, że słońce zawitało w Twoje okolice podczas weekendu:)Konwalie w kuchnihttps://www.blogger.com/profile/15049663316060604889noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-58584791413208722932012-07-23T11:23:47.825+02:002012-07-23T11:23:47.825+02:00mmm ale pysznie u Ciebie:) wspaniałe zdjęcia zrobi...mmm ale pysznie u Ciebie:) wspaniałe zdjęcia zrobiłaś!<br />czarna brzmi bardzo kusząco:)Scraperkahttps://www.blogger.com/profile/00939783690161379820noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-16114697539802579952012-07-23T11:02:05.157+02:002012-07-23T11:02:05.157+02:00Czy ja bym sie mogła dowiedzieć co to był za film?...Czy ja bym sie mogła dowiedzieć co to był za film?<br />porzeczka czerwona mi znikła na działce- ktoś wyciął krzaki,czarna niezbyt obrodziła w tym roku więc będą tylko naleweczki.Wpadniesz zimą?Okres czereśniowy u nas także był bardzo bujny i nocami drylowany, wisienek niewiele a za chwilkę połowa wakacji.No to może jutro na targ wyskoczę.Buziaki za śliczne zdjęcia i więcej postów proszę, bitte, plizzzzzzzzzzz....milkahttps://www.blogger.com/profile/01191751220765102039noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-75346816254490700842012-07-22T20:28:38.995+02:002012-07-22T20:28:38.995+02:00Czarną i czerwoną znam doskonale i bardzo lubię, a...Czarną i czerwoną znam doskonale i bardzo lubię, a białą koniecznie muszę wypróbować, zachęciłaś mnie swoimi pięknymi zdjęciami<br />pozdrawiam<br />MartaMeis Ideishttps://www.blogger.com/profile/11570623971718661147noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-13133138718633076552012-07-22T19:12:00.974+02:002012-07-22T19:12:00.974+02:00Pracowity wieczór miałaś i jego efekty możemy podz...Pracowity wieczór miałaś i jego efekty możemy podziwiać. Ja oglądam ten film zawsze kiedy mam okazję, lubię go, drugą część też polecam. PozdrawiamKamilahttps://www.blogger.com/profile/06748703342069541282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1105851043703127769.post-18228683753009505442012-07-22T17:37:31.636+02:002012-07-22T17:37:31.636+02:00Ewelinko, zajrzałam do Ciebie... poczytałam, poogl...Ewelinko, zajrzałam do Ciebie... poczytałam, pooglądałam, posmakowałam i pozostaję w zachwycie... Robisz przepiękne fotografie, cudownie o tym piszesz i smakowicie gotujesz - z pewnością wypróbuję nie jedną Twoją propozycję.<br />A przede wszystkim wyczuwam, że to kochasz! :)<br />pozdrawiam cieplutko!<br />Dominikapracownia garderobahttps://www.blogger.com/profile/16597732560765253483noreply@blogger.com