kuchnia pełna smaków
i aromatów życia
czwartek, 13 maja 2021
Kruche maślane kwadraty z rabarbarem i budyniem waniliowym
›
Jeszcze przedwczoraj mieliśmy tu, nad morzem, lato. Dosłownie z kurtki puchowej wskoczyliśmy w bikini. Taaak, dobrze się domyślasz, jak na t...
sobota, 20 marca 2021
Babka cytrynowa z makiem od Yotama Ottolenghiego
›
Pisząc ten blog, z dużymi, przerwami w ostatnim czasie, zawsze miałam jakąś historię do opowiedzenia. Coś małego, albo wielkiego, jakieś daw...
1 komentarz:
środa, 20 stycznia 2021
Bułeczki jabłkowo - cynamonowe z sosem kajmakowym
›
Zima zalała całą Polskę. No... prawie całą, bo u nas, nad morzem, tylko poprószyła. Wciąż czekamy na góry lodowe na plaży, które ostatni r...
2 komentarze:
sobota, 9 stycznia 2021
Jerozolimskie bajgle z sezamem - Ka'ak Al Quds
›
Sobotni poranek wstał zapłakany i smutny. Oczekiwaliśmy na obiecywany śnieg, a tu ciągle nic... Od 2011 roku tak czekamy. I żadnej puchatej...
środa, 16 grudnia 2020
Lebkuchen czyli najlepsze świąteczne ciasteczka
›
Odwróciłam się z pleców na bok i szczelniej przykryłam kołdrą. Było jeszcze ciemno, a już było słychać te tuptania moich małych kochanych nó...
3 komentarze:
sobota, 28 listopada 2020
Cardamom buns czyli jesienne bułeczki kardamonowe
›
Jeśli o mnie chodzi, to mogłaby je robić codziennie. Kocham ten rodzaj kreacji w kuchni. Zapach jesiennych przypraw, ciepło piekarnika i ten...
1 komentarz:
środa, 13 maja 2020
Chleb pszenny z Tartine Bakery - chleb z najlepszych czasów...
›
Podczas czasu panowania covid-19 pieczenie chleba stało się nową modą. W wielu miastach brakowało i nadal brakuje mąki, ponieważ ...
3 komentarze:
›
Strona główna
Wyświetl wersję na komputer