Dzień po dniu coraz więcej zielonej trawy i słońca. Po śniegu pozostało wspomnienie w postaci delikatnych szarych szlaczków po obu stronach chodnika jakby niewprawną ręką przedszkolaka narysowanych. 6-8 stopni na plusie, ptaki śpiewają ciesząc się na dłuższy i dłuższy dzień co… dzień. Wychodząc z domu nie zakładam szalika, a tulipany z wazonu mrugają do mnie wiosennie. Słońce przegląda się w resztkach topniejącej, choć wciąż pozlepianej, kry na Parsęcie. Rzucam okiem na mewy i hotel, który, kiedyś będąc hotelem pielęgniarek, zręcznie usadowił swój taras z widokiem na rzekę. Obiecuje sobie, że jak będzie ciepło wypiję tam kawę. Zatrzymuję się na pasach przepuszczając babeczkę z “siatami”. Na jednej z nich wesoły napis z kolorowymi kwiatami “Super mama". Niby nic, a serce rozszerza się w uśmiechu do samej siebie,
i do tej mamy, która tego nie widzi i do jej dzieci. Niby nic…, a zwalniam. Niby nic, a myślę o swojej mamie. O niej to nawet myślę: Hipermama, bo ona tyle potrafi… A ja jej nigdy nie dorównam. Kiedyś próbowałam, ale marne szanse…
Ostatnio więcej piekę niż fotografuję. Więcej piekę dla innych, a wszystko dzieje się pod osłoną nocy, więc na zdjęcia ani światła, ani chęci. Niedawno jednak, chciałam zrobić ciasto “na próbę” zanim przyjdą goście. Na próbę, bo widziałam kiedyś takie ciasto tylko na zdjęciu, więc nie wiedziałam jaki będzie efekt. Wzięłam gotowe francuskie ciasto, zrobiłam serek mascarpone tak, jak do tiramisu i wyfiletowałam pomarańcze oraz grejpfruty. Proste i szybkie, więc udało się zrobić zdjęcia w czasie, kiedy w piekarniku siedziały kolacyjne pyszności. Ciasto upieczone w małej tortownicy było całkiem w porządku, ale zbyt szybko wilgotniało pod wpływem serka, zatem zamiast płaskiego placka zrobiłam babeczki francuskie w formie do muffinek, wypełniłam je zmiksowaną domową konfiturą wiśniową, serek każdy nakładał sobie sam i sam decydował czy chce pomarańcze, czy grejpfruty. Było dobre. Kolorowe i lekkie mimo serka.
Latem zrobię je z truskawkami lub borówkami - to może być równie smaczny kwartet.
Ciasto francuskie z serkiem mascarpone i cytrusami
arkusz ciasta francuskiego
250g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 jajka ( osobno białka, osobno żółtka)
pół szklanki gęstej konfitury wiśniowej (najlepiej domowej)
2-3 pomarańcze, 2-3 grejpfruty (mniejsze)
1. Z ciasta wytnij taki kształt, jaki potrzebujesz: może być okrąg, prostokąt, albo wylep nim blachę do muffinek. Piecz 10 min w 180°C. Ostudź.
2. Konfiturę wiśniowa zmiksuj i wyłóż na spód ciasta.
3. Serek: żółtka i cukier wymieszaj łyżką tak, aby połączyć składniki. Dodaj mascarpone. Białka ubij na sztywną pianą i dodaj do serka z żółtkiem. Serek albo wyłóż na ciasto (czy babeczki) tuż przed podaniem. Na serek wyfiletowane owoce. Możesz ozdobić miętą lub melisą.
Jak pięknie się prezentuje :) !!
OdpowiedzUsuńdziękuję:)
UsuńTymi pomarańczami to już tak soczyście kusisz z nagłówka od kilku dni, że mam wrażenie, że to nie wiosna idzie, ale już lato!
OdpowiedzUsuńNatuś, ale pomarańcze to takie zimowe owoce, jak dla mnie:)
UsuńPyszny i prosty deser ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńdziękuję, pozdrawiam Nashelly!
Usuńwygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńI takie jest:)
Usuńcudowny, prosty deser. A jak pięknie podany - platera godna co najmniej hrabiowskiego stołu.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Monika
dziękuję, mnemonique- przekażę paterze ;)
Usuńwspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńcudne słoneczne ciasto :) w sam raz na zimowe chandry!
OdpowiedzUsuńO to to to - o to chodziło!
UsuńMniam, pyszne smaki! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm, musiało smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze w szaliku, niestety...
smakowało, w pierwszej wersji sama zjadłam 3/4... :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńProste i wygląda przepięknie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie, prościuteńkie:). Dziękuję:)
Usuńwygląda niezwykle słonecznie, pełne promyczków :)
OdpowiedzUsuńTe cytrusy jak promyczki, ładnie Ci się skojarzyło:)
UsuńNo, pięknie wygląda. Szkoda, że tak daleko mieszkasz....
OdpowiedzUsuńno to siup...! nad morze...! :)
UsuńPo Twoich wpisach mam ochotę na deser :) ostatnio jestem niedosłodzona :)
OdpowiedzUsuńNie wiem tylko czy to dobrze, czy źle... ;)
UsuńDla Ciebie dobrze, dla mojego brzucha bardzo źle :)
UsuńNajbardziej przeraza mnie zawsze cale to filetowanie... Nie dosc, ze kiedy tylko zasiade do stolu z grejfrutem, zaraz pojawiaja sie dzieciaki z prosba o obranie po jednym dla kazdeo z ich, to jeszcze cud-mezowi sie marzy... dla siebie juz nie mam sil filetowac, a tu jeszcze do ciasta... Gdyby tak ktos dla mnie zechcial ... moze jaiegos Walentego wykorzystam ku temu, hi hi hi... Buziakow moc, Kochana
OdpowiedzUsuńAch, tych Supermam tak wiele wokol nas, ze czasami trudno dostrzec, a kazda trzeba by przytulic, przepuscic usmiechnac sie....
Anna
A mi się całkiem dobrze filetuje, ale ja tylko dla siebie... Jak do Ciebie przyjadę to Ci wyfiletuję ile zechcesz...
UsuńDla mnie Ty tez jesteś Supermama:) :) :) Pzytulam, przepuszczam, ściskam...:* :* :*
Ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuń:* :* :* Paterka od Monique jak królewska - widzisz jak ładnie, że się na nią zdecydowałam:)
OdpowiedzUsuńnie lubię ani ciasta francuskiego ani grejfrutów, alee... to wygląda smacznie ;)
OdpowiedzUsuńi na zdjeciu profilowym po prawej wyglądasz jak młodsza wersja demi moore :)
Karolina, to weź tylko serek;), dziękuje:), a to Ci dopiero porównanie:) :) :) Najczęściej bywam Juliette Binoche;)
UsuńKochana to ciasto wygląda obłędnie ..... te fileciki nadają mu niesamowitego uroku:) buziaki
OdpowiedzUsuńPS. Ciekawe co o mnie sądzą moje dzieciaki:)
Jolu, dziękuję) . Twoje dzieciaki to Cię muszą kochać obłędnie!
UsuńCiasto, zrobione, zjedzone, bardzo polecam. Wprowadziłam wprawdzie niewielkie modyfikacje. Wykorzystałam tylko pomarańcze i z braku dostępu do "domowych jaj" mój ich dodatek stał się właściwie domowym budyniem waniliowym. Niemniej jednak deser był i wizualnie i smakowo fantastyczny. Zagości pewnie jeszcze nie jeden raz na naszym stole.
OdpowiedzUsuńDżemdżusku, cieszy mnie to:). Dziękuję z przekaz:)
Usuńgenialny ten pomysł na cisto ! dzieki :)
OdpowiedzUsuń