środa, 23 czerwca 2010

Tarta gruszkowa na obiad…?

IMG_1566

Tak, bo to tarta z serem. Ja wiem, że teraz czas na warzywka, na młodą kapustkę, na szpinak i na to wszystko piękne zielone, co z ziemi wyrasta, ale zachciało mi się tak na przekór. Nie masz tak czasem, że chce Ci się czegoś… innego. Spojrzysz na gruszki, które kupiłaś przedwczoraj, bo… tak Ci się wtedy spodobały i teraz właśnie przypomnisz sobie, że tam, w tej książce przecież…i zaczynasz robić…

Ta tarta smakuje mi bardziej na zimno, wtedy mogę się zachwycać wyraźnym smakiem gruszek, na ciepło głębia gdzieś się… rozpływa.

IMG_1516

Tarta z gruszką i serem pleśniowym(“Klapsa czy konferencja”)

Ciasto:

2 szkl. mąki

3/4 kostki masła

1 jajko

sól, ewent. 1-2 łyżki wody

Farsz:

3 gruszki- u mnie 5 długich szczupłych, bo ten zdecydowany gruszkowy smak to coś co bardzo lubię w tej tarcie

20 dkg sera pleśniowego-może być rokpol

duża garść wyłuskanych orzechów włoskich

250 ml (małe opakowanie)śmietany 12%

1 jajko

łyżka mąki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Robimy ciasto:

Usypujemy piramidkę z z mąki, na wierzch kładziemy masło, siekamy je dużym nożem na drobne kawałeczki(ja zimne zawsze trę na tarce o dużych oczkach). Dodajemy szczyptę soli, jajko i dość szybko zagniatamy. Jeśli składniki nie chcą sie dokładnie wymieszać i zlepić, dodajemy zimną wodę. Ciasta kruchego nie powinno sie długo wyrabiać, gdyż będzie twarde. Wodę dodajemy w jak najmniejszej ilości i tylko w razie potrzeby. Większość przepisów na kruche ciasto radzie w tym momencie ugniecioną kulę z ciasta wstawić na pół godziny do lodówki, żeby się schłodziło, a potem rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ja sprawę upraszczam; od razu po zagnieceniu wyklejam wysmarowaną masłem formę. Można wstawić do zamrażalnika na 10 min-jęli jest miejsce, albo na te pół godz. do lodówki.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni i podpiekamy ciasto przez 10-15 minut.

W tym czasie gruszki obieramy ze skórki, kroimy na cząstki, wycinamy gniazda nasienne i układamy na podpieczonym spodzie tarty. Posypujemy pokruszonym serem. Śmietanę mieszamy z mąką, jakiem, solą, pieprzem i gałką(nie za dużo). Zalewamy gruszki z serem. Wszystko posypujemy pokruszonymi orzechami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20-25 min.

Smacznego!

IMG_1529

4 komentarze:

  1. zachwycam się
    obrazkami cudnymi
    smaki kuszą

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuje zatem i zapraszam, Asiejko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale jestem głodna...ale tu pyszoty :) mniam.
    Piękne zdjęcia! Bukiecik- marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimi, mnie też się podoba:)Częstuj się kochana, niestety już tylko wirtualanie:)

    OdpowiedzUsuń