wtorek, 22 czerwca 2010

A w niedzielę było ciasto…

Kiedy zostaję na weekend w domu, chciałabym zrobić na deser coś wyjątkowego. Niedzielne ciasto powinno być piękniejsze niż takie codzienne. I to wcale nie znaczy, że codzienne mam ciasto. I to też wcale nie znaczy, że zawsze na niedzielę moje ciasto jest takie wyjątkowe. Chociaż staram się… jak tylko mogę.

To właśnie takie było. Delikatne i urocze. A smak… też właśnie taki. Polecam!

IMG_1408

Przepis znalazłam na blogu Cafe Chocolada. Melita proponuje namoczyć herbatniki przez kilka sekund w mleku. Tak też zrobiłam, ale namaczajcie dosłownie CHWILĘ(włożyć –wyciągnąć), budyń jest wyjątkowo mokry i herbatnikom wystarczy ta chwila.

IMG_1412

To ciasto jest naprawdę proste.

Ciasto na herbatnikach maślanych (Cafe Chocolata)

Potrzebujesz:
400-450g herbatników maślanych petit beurre, 2 budynie czekoladowe w proszku
2 ½ szklanki mleka – do zrobienia budyniu
6 łyżek cukru
2 łyżki (lub więcej, jeśli chcesz słodsze) drobnego cukru
200g masła w temp. pokojowej
500 g śmietany 36% -schłodzonej
2 szklanki ciepłego mleka - do zanurzenia herbatników

1. Zrób budyń jak zwykle, jak w przepisie na opakowaniu, ale używając te 2 ½ szklanki mleka i dodając 6 łyżek cukru. Ostudź.

2. Do zimnego budyniu dodaj masło i mieszaj na niskich obrotach miksera, aż zrobi się gładkie. Spróbuj. W razie potrzeby dodaj cukier puder.

3. Przygotuj naczynie, albo blachę. Moje było blachą 35x25 cm, ale kładąc kartonik zrobiłam niego 35x15, dzięki czemu łatwiej mogłam je wyjąć(jeśli z robisz na całą blachę trudniej będzie nim operować) i przełożyć na talerz o takich wymiarach.

4. Ułóż warstwę herbatników maczając je CHWILĘ w mleku.

5. Rozsmaruj część masy budyniowej na herbatnikach grubości ciastek.

6. Znów ułóż herbatniki i budyń i tak do końca, aż na wierzchu będą herbatniki.

7. Owiń folią aluminiową i wstaw do lodówki – na co najmniej kilka godzin. Moje stało całą noc, bo robiłam wieczorem.

8. Ubij bitą śmietanę (wcześniej schłodzoną) – jeśli chcesz dodaj drobny cukier – ja dodałam 3 łyżki i wcale nie było za słodkie

9. Wyjmij cisto, usuń folię, przełóż ciasto na talerz, rozsmaruj bita śmietanę – gotowe:)

IMG_1441

12 komentarzy:

  1. piękne jest to ciasto. idealnie równe warstwy.. i biały jak chmurka wierzch. odświętnie. ale i domowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Ci się podoba, nie myślałam, że one takie równe wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tu jestem chyba po raz pierwszy i bardzo mi się podoba: pięknie i smacznie. Wrócę za dnia poczytać więcej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Noblevo, ja też od niedawna jestem tu po raz pierwszy...;)
    Zapraszam Cię serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam chrzciny w niedzielę, spróbuję zrobić to piękne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  6. magdo - wiesz, że będziesz pierwszą osobą, która zrobi coś co proponuję? Pozdrawiam Cię i efektów życzę. Radości z ochrzczenia Twojej najmłodszej córeczki też życzę. Pięknej pogody i rodzinnej atmosfery:) Koniecznie daj znać jak poszło

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda super ... w kolejności do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pikotkal - Droga, cieszę się, że masz na nie ochotę - to naprawdę proste ciasto. Pozdrawiam Cie serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Boże jak ślicznie Tobie wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Magoldie - Twoje też mi się podoba:). Pozdrawiam Cię mocno i mam nadzieję, ze nadzieje związane ze sklepem spełnione? Niech ja tylko do Białegostoku przyjadę...;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Moja droga! Obłędne... zwłaszcza z tym białym daszkiem! Pomyślę o nim przy jakiejś ekstra okazji. Może spotkanie rodzinne... Pozdrawiam cieplutko. Czy u Ciebie jest już wiosna? U mnie jedynie ptaki chętniej śpiewają....

    OdpowiedzUsuń
  12. Patrycjo - Droga, mówisz, ze ono z daszkiem? To bita śmietana:). Łatwe jest:), więc nie powinno być żadnych stresów przy okazji.
    Ptaki u nas tez chętniej śpiewają, ale wciąż zimno przeplata się ze słońcem. Pozdrawiam Cię mocno i czekając na motyle ćwiczę cierpliwość:)

    OdpowiedzUsuń