Już popołudnie, piękny słoneczny poniedziałek, właśnie wróciłam z pracy. Słońce jeszcze do mnie nie zagląda, przyjemny, lekki chłodek, a ja wspominam przedpołudnie niedzielne…Pięcioro wspaniałych dzieci, radość, śmiech, wchodzenie na kolana, przytulanie, małe łapki w mojej dużej…
Ławka na trawie, fruwające niekiedy serwetki, słońce, ciepło, wymarzona pogoda na urodziny. Mama Ala świętowała. Z tatą Olkiem zrobiliśmy niespodziankę…
Wkładanie 32 świeczek w tort – razem z dziećmi:
”To mama ma aż tyle lat…???”- Kacper lat 4.
Śpiewanie 100lat, uściski, buziaki i radość Mamy Urodzinowej:)
Torcik śmietankowy(kupny, ale dobry:)) i moje ciasto truskawkowe dla wszystkich:)
Ciasto bardzo dobre, puszyste i miękkie oraz łatwe w przygotowaniu. Dodam, że rzeczywiście je ucierałam, a nie miksowałam.
UCIERANE CIASTO Z TRUSKAWKAMI(arabeskawaniliowa)
Składniki:
- 20 dag masła
- 16 dag cukru
- 4 jajka
- 20 dag mąki pszennej
- 4 dag mąki ziemniaczanej (lub 1 torebka budyniu waniliowego albo śmietankowego)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- aromat waniliowy lub śmietankowy
- ok. 50 dag truskawek
Wszystkie składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku , za każdym razem dokładnie ucierając (gdyby masa trochę się "zważyła" , dodać nieco mąki i dalej ucierać , aż będzie jednolita). Na koniec dodać aromat i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia , wymieszać. Ciasto wyłożyć do blaszki (u mnie 20 x 30 cm) , na wierzchu poukładać pokrojone truskawki , całość posypać kruszonką. Piec ok. 45 minut w temp. 180 st.C.
Kruszonka:
- 15 dag mąki
- 10 dag masła
- 5 dag cukru pudru
Masło drobno pokroić , rozetrzeć z mąką i cukrem pudrem.
A popołudniu spotkanie z dorosłymi. Każdy przyniósł coś dobrego:) Rozmowy o jedzeniu, rozmowy o…, debata, mecz… a pomiędzy tym wszystkim beza truskawkowa…
MIŁOSNA BEZA Z TRUSKAWKAMI(w oryginale z malinami; źródło:ktoś mi przyniósł stronę z gazety “niewiadomojakiej”, a tam, ta właśnie propozycja Magdy Gessler)
BEZA CZEKOLADOWA:
białka z 5 jajek
20dag cukru
3dag kakao
MUS MALINOWY:
200ml śmietany(dałam 36%, można lżejszą-E.)
5dag cukru pudru
3dag żelatyny(lepiej 2-E.)
20dag świeżych truskawek
KREM ORZECHOWY:
10dag masła
4 łyżki cukru pudru
50ml śmietany(tu też dałam 36%, ale tak samo j.w.-E.)
10 dag orzechów włoskich
torebka cynamonu
75ml spirytusu(dałam Brendy, ale alkohol nie jest konieczny-E.)
DEKORACJA:
kilka malin i orzechów włoskich
Włącz piekarnik na 120 stopni.
BEZA:
1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę(ja najpierw na sztywno ubijam same białka, później dosypuje stopniowo cukier).
2. Delikatnie wymieszaj ją z kakao.
3. Masę podzielna dwie części. Każdą przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. (robiłam w formie o średnicy 23cm). Piecz godzinę.
4. Odstaw do wystudzenia.
MUS TRUSKAWKOWY:
1. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody
2. Zmiksuj truskawki i przetrzyj przez sito, aby pozbyć sie pesteczek .
3. Śmietanę ubij z cukrem pudrem.
4. Połącz śmietanę i mus truskawkowy.
KREM ORZECHOWY
1. Zmiel orzechy z cynamonem.
2. Masło utrzyj z cukrem pudrem i śmietaną
3. Wymieszaj orzechy z masa maślaną i spirytusem(ewentualnie)
Wystudzony blat bezowy posmaruj kremem orzechowym i musem z truskawek (jeśli użyjesz mniejszej formy na przemian-E.)-odłóż dwie łyżki każdej z mas do dekoracji. Przykryj drugą bezą. Wierzch udekoruj resztą musu, truskawkami i orzechami włoskimi.
Smacznego!
A ja biegnę znów do pracy… Dobrego popołudnia dla Tego, Kto tu zajrzy…:)
Ślinotoku dostałam od tych słodkich wspaniałości.
OdpowiedzUsuńChyba nie wytrzymam i jutro (a właściwie dzisiaj ;) ) coś upiekę
Pozdrawiam o świcie
Penelopo Droga! Ja już znam Twoje możliwości...:) Wierzę, że tak będzie. Czy Ty wiesz, ze Twoje marchewkowe czeka u mnie w kolejce? Niestety "czeka", bo o ananasie zapominam. Teraz owoce, to MUSI poczekać cierpliwie. Pozdrawiam i ja już nie o takim świecie:)
OdpowiedzUsuń