Zobaczyłam to cisto u Liski. Nie czekałam długo z jego zrobieniem. To jest ciasto naprawdę ekspresowe i pyszne. Robiłam je wieczorem, a następnego dnia dom wciąż jeszcze był przepełniony przepięknym zapachem czekolady i bananów.
Keks czekoladowo bananowy
źródło przepisu: What's for lunch, Honey?
100g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
170g cukru muscovado (można zastąpić cukrem trzcinowym)
3 jajka
175g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g kakao
2 duże banany, dojrzałe i rozgniecione widelcem(dałam trzy i nie rozgniatałam na miazgę)
- Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (lub w garnuszku, ale należy uważać, by się nie przypaliła, ja rozpuszczam w mikrofalówce)
- Masło utrzeć z cukrem na gładką i jasną masę. Dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając.
- Przesiać mąkę, proszek i kakao i dodać do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką.
- Dodać banany i czekoladę, wymieszać.
- Włożyć do wysmarowanej masłem keksówki (moja miała 29x9,5 cm) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 50-60 minut. Kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Ostudzić na kuchennej kratce, następnie zawinąć w folię.
Smacznego!
Mniam! Wygląda po prostu obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie , takie ciasta to my lubimy:)
niesamowite są Twoje zdjęcia. pewnie równie piękne jak ten zapach czekolady unoszący się po domu.
OdpowiedzUsuńWitaj Majanko u mnie:) Ciasto z gatunku codziennych, ale wciągające:) Dwa kawałki(!!!) mi nie wystarczyły...
OdpowiedzUsuńAsiejko, u Ciebie czekolada, u mnie ciasto czekoladowe - stereo...:)
ciacho wyszło cudownie!:)
OdpowiedzUsuńAnonimowy - nawet nie wiesz jak się cieszę...!!!
OdpowiedzUsuńWłaśnie spóbowałam po upieczeniu, bardzo dobre, prosty i szybki w wykonaniu przepis, faktycznie godny polecenia - Kaśka
OdpowiedzUsuńKasiu - cieszę się, że tak myślisz i bardzo dziękuję za komentarz. Taka rekomendacja:) Pozdrawiam Cię serdecznie!
OdpowiedzUsuń